Bath Extension

I was invited to see a completed project in Bathwick, Bath, a couple of weeks ago and it was a delight to catch up with the owner and see the finished work. The house is a mid terrace Victorian property with a typical L shaped footprint, leaving a narrow gap between the kitchen and the boundary line.

DSC06109

Before

I was tasked with designing an extension to fill in this gap, joining an existing adjacent extension and removing the existing small lean to extension to the rear, replacing it with a large lean to.

The extension has created a large open plan kitchen, dining and family space. The ceiling is high and plenty of roof lights flood the rear spaces with light. The structure which holds up the existing first floor helps zone the space, before large custom designed french doors spill out onto the garden space.

In addition to this room, the area previously used as a dining space has been reinstated to create a study/guest room. The window that once looked out onto the narrow side return has been retained, and a special glazed roof infill lets light down through.

The owners sourced a beautiful solid wooden kitchen from British Standard, and accessorised with great lighting, leather topped stools and an engineered oak floor.

Under the stairs we managed to squeeze in a shower room and WC, ensuring the extension is as practical as possible.

 

Kitchen Extension, Redland

DSC08971

ACHD designed and sought permissions for this single storey side extension in Bristol in 2015. The work has extended the existing small kitchen and also provided a ground floor WC and generous utility space.

New skylights add plenty of natural light, and a new rear access door for the kitchen and side access door for utility ensure the rooms are convenient. Using the existing wide side return area meant that this extension could be built without losing any usable garden space.

Kitchen Refurbishment

DSC09030

 

This project in South Gloucestershire involved no extensions to the building, but a refurbishment of a large and under-used annexe to the main house. The project involved altering some doors and windows, re-insulating and creating some new openings, in order to make a larger kitchen and a new dining space.

An existing roof space was opened up to reveal it’s height, and new rooflights added to light and airiness. An existing chimney breast has been altered to provide space for a range oven. The kitchen has a newly created opening leading to a family dining space, which used to house the kitchen. An existing window has been removed and larger bi folding doors inserted.

 

 

Kitchen Extension- Mangotsfield

DSC08952

This single storey extension to a house in South Glos. replaced an existing single skin extension which was cold and poorly laid out. The extension has created a bright, modern new kitchen space, a well laid out utility and a downstairs WC. I designed, gained planning permission and building control permission.

Rockbeare Manor, Exeter

 

Rockbeare020217_002

I’m really pleased to be able to devote this particular blog post to Rockbeare Manor http://www.rockbearemanor.co.uk . Having finished the ground floor renovation of this Regency listed building last year, work immediately began on the first and second floors.

Rockbeare was a family residence until 2015,  in much need of some investment and plenty of updating, when PM Hospitality took on this project. The house has been transformed into an exclusive use wedding and events venue, a sister venue to Coombe Lodge, Blagdon http://www.coombelodge.co.uk and Priston Mill, near Bath http://www.pristonmill.co.uk, both of which I have worked with extensively.

The house had potential for 14 bedrooms and ensuites, and renovations were in great need in many parts of the building.

Before – Every room on the first and second floor required extension renovation and redecoration works. 

Over a year of hard work has been carried out by the building team, carrying out basic maintenance, installing bathrooms, rewiring, renovating windows, doors, redecorating, and fitting out. In the mean time, I designed and implemented an interiors scheme to befit this stunning venue.

The interior has been designed to be elegant and striking, while allowing the grade I listed features to breathe.

Each of the bedrooms has at least 2 or 3, large, sash cord windows and dressing them appropriately was a key feature, so deciding on which fabric range to use was a vital early decision. I worked with Heather Evans at The Curtain Company http://www.thecurtaincompany.co.uk who also made the window dressings at Coombe Lodge, drawing on her extensive knowledge and experience. The windows were all dressed in Prestigious Textiles Grand Palais range, an eclectic collection of designs in jewel rich colours. The bedrooms used a stylised botanical design, with a simpler checked fabric for the en suites. Heather also supplied simple and elegant curtain poles, many of which had to be specially adapted for the curving walls of Rockbeare.

Regency homes were always decorated in striking colours, and it felt important to echo that. Having selected a suitable fabric range, I chose a palette of feature wall colours, which were used in various combinations, giving each room its own particular identity.

Furniture is key to setting the tone of any room and I selected a wide range of items that would sit comfortably within the period property. We were lucky enough to inherit some antique wardrobes with the house, and these have been key features in many of the rooms. A range of solid wood, painted, cane work and metal bedsteads, with accompanying side tables, and chest of drawers work to create this atmosphere. Justin at Gaff Interiors and Upholstery http://www.my-gaff.com created a stunning buttoned headboard for the disabled access bedroom. Soft seating in neutral tones, classic shapes, and button detailing give residents a comfortable place to retire to.

Cushions, mirrors, accessories and lighting, from a wide range of suppliers, add the detail to each bedroom. Echoing the period features, key colours and botanical prints they add a flavour of luxury. I searched high and low for appropriate pieces, but particularly useful was a little treasure trove of a shop in Avonmouth, near Bristol called Nanny Freddies Attic (www.facebook.com/nannyfreddiesattic/ find them on facebook, or best of all, visit!). The ladies who run it have a fantastic and ever changing range of antique, vintage and new furniture, mirrors, soft furnishings and accessories, and are super friendly and helpful.

The 14 en suites were designed in two styles. Listed building requirements meant that some bathrooms are in feature ‘pods’, and I chose marbled tiling, modern bathroom fittings, spot lighting and feature basins for these. Bathrooms in original rooms were decorated in a vintage style, with pedestal basins, and Georgian style fittings. Cast Iron baths are a decadent item in many bedrooms.

Each of the 14 bedrooms stands out. A disabled access bedroom and bathroom on the ground floor is housed in one of the pavillion buildings, with a huge window and incredible ceiling. There are two family suites, one in the amazing barrel vaulted bedroom on the second floor. Each room is spacious, light and benefits from amazing views across the Devon landscape.

Final thanks goes to Jess at Perspectives photography http://www.perspectivesphotography.co.uk/ who took these absolutely beautiful shots of the finished interiors,  and to Andy & Aimee at Rockbeare Manor, who have worked incredibly hard to transform the building from scratch into a thriving exclusive use wedding and events venue. Working on this project from the beginning of its transformation has been a real treat!

 

 

Kitchen extension

 

The owners of this detached South Gloucestershire detached house had previously had a one storey extension to their kitchen. The extension provided a small play/seating area, which was linked to their kitchen/diner, but they found then area too disjointed, and the kitchen too small.

Before

The existing extension was a great space, with a large window in the gable end, and rooflights, but the arrangement didn’t quite work. ACHD designed a one storey extension to the remaining rear elevation, extending the kitchen and dining area, and allowing the original extension to be opened out into the space.

dsc08530

The lean to extension intersects with the original extension, and incorporates new rooflights, and large sliding doors.

The new kitchen was re-positioned, and includes a large island area, cleverly designed around a structural pillar. The island creates a social hub for the kitchen, and an informal eating area.

The original extension is opened up into newly extended space, allowing the dramatic gable window to be more easily seen, and the light and view of the garden it creates, to be enjoyed from the whole room. The study has also been extended, to allow the owner’s children a play/study area, in addition to the existing home office.

 

 

 

Music room extension- South Glos

 

The owners of this house in Winterbourne, South Glos, inherited a somewhat dilapidated garage, when they moved in. They patched it up several times, but knew it’s days were numbered, and that something much more attractive and usable could replace it.

20140423_173259

BEFORE- Extension from rear (with emergency weather protection!)

The owners wanted to create a utility space, ground floor WC and a music hobby room, while retaining a rear entrance to the house. The existing garage was a relatively narrow space, adjacent to a neighbouring garage and car port, but to the rear, the footprint widened slightly.

I designed and sought Planning and Building Regulations approval for the new structure, which incorporates a utility to the front, along with a front access door, a ground floor WC in the centre, a garden access door and small lobby area, following through to a separate music room, overlooking the garden.

The front space is a lean to roof construction, while the rear is a gable ended structure, which was design to fit around an existing conservatory, leaving open the option to replace the conservatory structure at a later date, if required.

The extension is well lit with windows, and roof lights, and the high, sloped ceilings add a feeling of space and drama. The music room is a versatile space, which could equally be used as a play room, dining space, study or guest bedroom.