Playroom extension

 

The owners of this semi detached house in Downend wanted to create a new reception room which would offer them a playroom/study and give them a room from which to look out over their rear garden.

The existing attached garage was renovated and partially converted to create a WC and utility space, and a single storey extension was constructed to create the additional reception room.

Bi folding doors spill out onto the garden in good weather, and offer light, along with the roof window, even on the most gloomy days. A ground floor WC and utility are a really useful addition to every family home, and the garage/store retained to the front offer plenty of storage.

Two Storey Extension

This two storey side extension in Downend replaced an under used side driveway and old garage to the rear of the house, creating a new master bedroom suite, garage/store, utility, WC and play room. The house originally had a front door and first floor bedroom window on the side elevation so these were relocated to the front as part of the works.

The hallway has been refurbished, while the existing kitchen leads to a new utility and WC in the extension, which adjoin, to the front- a new garage/storage space, providing ample storage for bikes etc, and to the rear, a new playroom/study/music room with doors which lead to the garden.

The existing garage was demolished and replaced with a new decking area, which, despite the increase in floor space to the house, has increased the size of the garden and allows for a more expansive view of the exterior space.

 

Lantern roofed extension

The owners of this house in Bradley Stoke were clear about their brief- they wanted to create a new open plan kitchen, dining, entertaining space. They love having friends and family to their home and wanted to replace the dated and confined layout into one big space which made the most of their already installed modern, sleek kitchen and the outlook into their large garden. The house was built with a small dining room adjoining the kitchen and previous owners had added a conservatory, resulting in three rooms, which lacked flexibility.

We designed a garden room style extension to replace the conservatory, and designed openings to bring together three spaces into one. Bi folding doors to the garden and a large lantern roof flood the space with light and sense of connection to the exterior.

The owners continued the white gloss ceramic tiled floor from the kitchen into the new spaces, and installed amazing LED lighting in the lantern which makes it a real wow factor, day and night!

Loft Conversion- St Werburghs

This loft conversion added a new full width dormer to the rear of a terraced Victorian house in St Werburghs, adding a new, spacious bedroom and en suite. In order to fit in new stairs, a new area of hallway was added, which has increased the sense of space in the circulation areas. To maximise space in the new loft bedroom, the door was put on the first floor, so the staircase comes up into the bedroom directly and the owners have cleverly incorporated built in storage, accessible from the stairwell, into the space also, in addition to new built in storage in the bedroom itself. New french doors and juliet balcony gives a beautiful view into an adjoining park, and the en suite is a comfortable bathroom. The existing bedrooms on the first floor have been retained, meaning the property new enjoys 3 beds and 2 bathrooms and the owners have done a wonderful job of decorating and accessorising the space.

 

Loft Conversion in Bath

 

This project, in Larkhall, Bath, added side and rear dormers to this 1950’s house, in order to create a new loft bedroom. Getting permission for dormers in the Bath conservation area can be tricky, but this design appeased the planning department and create a lovely new bedroom, by adding a gabled side dormer and small rear flat roof dormer. The owners have beautifully decorated it, creating a really special space!

 

Single Storey extension, Bristol

DSC02078

This small single storey extension has been added to an end of terrace home in Bristol. A tiny kitchen and underused dining room have been turned into a large kitchen/diner/seating space with bifold doors leading to the garden. The owner, a keen cyclist, has also gained a Utility and bike store space, and a ground floor WC and shower room, perfect for coming in after a long cycle.

The owner chose a beautiful painted oak kitchen with quartz worktops, which looks smart and modern, and the peninsula with bar stools is perfect for being social.

 

 

Infill extension to a Victorian property

image1 (1)

Victorian terraced housing is often built with a main terrace, and semi detached ‘outrigger’ to the rear. This leaves a unused gap between the outriggers, and often makes the existing kitchen spaces dark, narrow and lacking accessibility to the garden. I’ve designed several ‘infill’ extensions to such properties, extending both sideways and into the garden.

This property was one example- A large kitchen diner now extends most of the width of the house, with bifolding doors. Steel beams are inserted to support the two storey section above, and a lean to roof with roof lights brings light and height to the space.

A small WC has been added, and the original window into the second reception room opened up to leave a free flowing home.

The owners have also built lovely wide, shallow steps, leading from the bifolding doors down into the garden level.

Single storey extension- Bath

DSC02043

This single storey, Bath stone rear and side extension replaced an old garage, and small flat roofed extension, creating a beautifully finished kitchen/diner, new attached garage and shower room.

 

 

 

The extension is finished in Bath stone, matching the original detailing, but with a modern flat roof, allowing for brilliant ceiling height throughout. A rooflight floods the extension with light.

Internally a lovely U shaped kitchen has been created, with a peninsula and a high bank of storage, which leads to a dining/seating space. The prefab detached garage has been replaced with a new attached store, and in addition the owners now have a small ground floor WC and showeroom.

Merry Christmas!

Merry Christmas and Happy New Year to all my customers, past and present!

And to any future customers- If your Christmas dinner table is going to be as tightly packed as this tomorrow, maybe its time to consider an extension…!

muppet-christmas-carol

 

My house

20180610_143313.jpg

While I’ve helped hundreds of people design extensions to their homes, I’ve never designed one for myself. We might not have created the biggest extension, but I can now join my customers in having lived through the mess, noise and dust!

Untitled

Before 

With a terraced house, on a hill, our options for development weren’t huge- but we really wanted to stay in a home we like, have put lots of work into, and feel very comfortable in.  While the usual place to add space is to the rear, because we lacked rear access, have a terraced garden, and a well loved and used patio accessed directly from the living room and dining space, we’ve never been keen on this option. We wanted to add space where it was most needed. Our kitchen was proportionately large, we had a comfortable dining space and we already had a small spare bedroom, but our hallway was very tight, and the living room area lacked enough seating for larger family gatherings.

An idea to add a porch developed into a shallow single storey extension across the whole frontage, replacing an ‘of its time’ cast concrete flat roofed canopy, and also providing a large store for our home appliances.

20180610_143332.jpg

Extending the front of a house isn’t always the easiest, but the planning application was granted, and work commenced in the early spring… with a few pauses for the arctic march we experienced!

20180610_144307

The extension is a lean to, with a gable fronted section over the front door, and the vaulted ceiling inside adds height and drama to a hallway which has trebled in size. Making a bigger hall isn’t everyone’s top priority, but a hallway needs to be practical and flowing- there’s nothing worse than trying to usher small children, bags, coats and prams etc through a front door, when the weather is terrible outside, into a tiny and tight hall. The house works much better with this increased circulation space.

The living room has also benefited from the increase in size, with enough room for an additional sofa. The corner windows are a lovely feature and capture light from two aspects. Somehow the extended living room is more than the sum of its parts- everyone comments how much larger it feels. Built in cupboards and shelving have also helped make this space feel less cluttered, and provide plenty of storage for media devices, DVDs, books and other items. Our carpentry was carried out by Jamie at JH Carpentry https://www.facebook.com/JHCarpentryBristol/  (who also fitted our kitchen several years ago) and he did a fantastic job, making the bookcase in the angled roof profile quite a feature of the room.

In addition, the original patio doors were removed, the opening widened, and new bifold doors added- just in time for the long hot summer we enjoyed. Our garden is well loved and while it’s a cliche, in the summer the patio is an extra room, having a bigger, better view of it, and a more natural flow into it, has been a great asset.

In addition, the hall, stairs and landing were re-plastered, redecorated, and Jamie created a lovely window seat into an unused area. The living/dining space was fully redecorated, and the front garden remodelled, with indian sandstone patio, rendered walls and feature lighting.

Its not always easy living through an extension project, from day one we had to access the house through the works, and at one stage accessed the front door via a step ladder (which my 7 yr old thought the greatest fun!), widening two openings, and removing a solid concrete canopy generated A LOT of dust. In total we only added 10 sqm of new space, but it has made a huge difference to how the house feels, and how we live in it. I am a big fan of adding well functioning, efficient, spaces, where you need them!