Welcome to my new site

Welcome to Alexandra Cork Home Designs!  

We specialise in designing and seeking permissions for  Extensions, Conversions, Renovations and Alterations to Homes and Businesses.  We offer a friendly and practical, affordable service, working closely with you.
– Free Advice & Preliminary Visit
– Draft Plans & Designs
– Planning Permission applications
– Building Regulation Permission applications
 
– Extensions, conversions & alterations
– Loft Conversions & Conservatories
– New Builds
– Residential and Commercial
– Measured plans
– Interior Design

This slideshow requires JavaScript.

Alexandra Cork Home Designs is Professional Indemnity Insured for your peace of mind.

Bradley Stoke extension

This single storey extension in Bradley Stoke replaced an existing conservatory which didn’t make the most of the footprint it took up, and blocked light into the existing kitchen. The original dining room at the front of the house was disjointed from the kitchen, making it impractical for social occasions.

ACHD designed and gained planning permission for this extension, which created a large kitchen/diner. The kitchen window was removed and opened up leading to a large new dining room with french doors leading to a refurbished garden. The dining space benefits from the high ceiling, giving an airy feel for this social room!

Accessibility extension in Portishead

I first worked with the owners of this property in 2013 and created an extension which provided two ground floor bedrooms and a shared bathroom for their children, who both have limited mobility. The original post can be found here https://alexandracork.wordpress.com/2013/10/26/portishead/. As their children have become teenagers, their needs have altered and it became necessary to provide larger bedrooms and individual bathrooms, with facilities suited to their needs as young adults.

This property is on a modern estate, and space to expand further was limited, so we had to be creative! The existing double garage was converted and a small extension was added to the front of it, along with a modest additional extension to the rear. The internal arrangement was altered considerably to create two large bedrooms, two adjoining large bathrooms, and to create an uncluttered, open living space, suitable for wheelchair access.

As the ground in this area isn’t suitable for standard foundations, so piled foundations were necessary, and after a 7 month build, the extension is complete. The external alterations, as viewed from the street, are very modest, but internally the modifications are huge, and the extension has made a considerable difference to the comfort and independence of the family. ACHD designed, sought planning and building regs approval for this project, and we again worked in conjunction with Wider Arcada engineering.

Orangery extension on Rodborough Common

This house, originally a lodge on the edge of the Cotswolds, is a beautiful home with lovely period features. The house had an aging timber conservatory, and ACHD replaced this with an Orangery style extension.

This conservatory was beginning to dilapidate, and was separated from the main house with internal doors, limiting its use and making the adjoining living room dark. The owners wanted to replace the existing conservatory with a more useful extension in an Orangery style, and knock through into the living room to make a larger and more open room. ACHD designed the extension and sought planning and building regulations approval.

The Orangery has corner bi folds, which open to the garden and a large flat roof window which floods the space with light. The extension is built in matching stone, and the simple, modern detailing blends with the original house. The knock through creates a much larger space, creating a brilliant social room, perfect for family gatherings and parties.

Emersons Green extension

Earlier this year I had the pleasure of working on this house in South Gloucestershire. We designed a shallow, full width single storey extension, combining the existing kitchen and dining rooms to create an open plan kitchen/diner. The room has huge bi folding doors, creating the perfect indoor/outdoor space. The owners have fitted a grey gloss kitchen with a stunning and unusual granite worktop, really giving the space personality. The large central island looks out over the garden, a perfect view! This extension was another collaboration with local builder Ed Buckland, who once again did a brilliant, well finished, job. 2020 hasn’t been the greatest year for socialising of course, but when life returns to normal, this room will be a great space for hosting.

Bath extension

It’s been a while since I’ve seen a completed job with the disruption this year has brought on us all, so it was a real treat to be invited to see this completed project in Bath. This single storey extension to a modern house created a kitchen diner with bifold doors leading to a semi enclosed patio area. A flat roof, hidden behind a parapet, with a lantern window creates a contemporary space. Beautifully finished by a local contractor, the whole house has been exquisitely redecorated and refurbished by the owners, who also had the garden re-landscaped and planted, which has given it a really consistent and flowing style inside and out.

Site Visit Guidance

Site Visits

 

During the visit I will need to measure the internal dimensions of rooms, positions of the windows and doors, and the height of the room. All measurements will be taken using a laser tape measure so there will be no/minimal contact.

 

There will also be a survey of the outside of the house after the internal visit, and the overall appointment will last approximately 30-60 minutes.

 

Before the visit please

  • Pull back curtains and blinds allowing easy access to measure the window
  • Pull back any furniture from windows to allow access to measure the dimensions
  • Open windows in each room and leave all internal doors open for the duration of the visit

 

During the visit

  • One person may remain in the room keeping a minimum distance of two metres, or please feel free to wait outside if you prefer
  • All other householders to wait outside of the property or remain in another room, vacating this room at the appropriate time if it also needs to be measured
  • If there are any questions at the end of the visit a discussion can take place in the garden or outside space

 

Protective clothing

  • Mask and gloves will be put on before entering the property and worn throughout
  • There will never be any back-to-back site visits so clean clothes will be worn at the property and changed immediately after

 

Other points

  • The visit can be postponed if anyone needs to self-isolate at this

Site Visits – June 2020

I am now fully open and available for site visits to your home! It’s been lovely to get back out there and meet home owners again and to start the ball rolling on some great new projects.

Your safety, along with mine, is my upmost priority and I’ve put together some guidance, in line with government advice, about how to manage this, which can be found here: Site Visit Guidance – in short- wearing a mask and gloves, maintaining 2m distance and moving any chat/discussion to outside, will enable me to make a safe visit to your home.  However, If you are shielding or don’t feel comfortable to have visitors quite yet, there may still be options to begin the process.

If you are dreaming of your new home- get in touch! I’d love to hear from you.

 

Update- May 2020

To all existing or prospective customers- I am still open for business, offering remote initial consultations via email, video or phone call, and I’ll be restarting site visits in June. Next week I’ll share a protocol based on Government advice to outline the safety measures put into place for any visits to your home. If you’d like either a remote or in-person visit, please get in touch.

 

Single Storey extension

Working for previous customers, now relocated to a larger property, this tired 1980’s detached house needed an update! With a dated layout, the rear of the property was divided into a kitchen, dining room and conservatory. The owners wanted to create an open plan layout, providing a more usable kitchen/diner area, with an adjoining playroom.

The kitchen & dining space is now a fantastic, practical and light area. A large island housing a slick hob unit faces out into the room, making cooking a social activity and the slab matt navy kitchen units look beautiful and modern.  Large bifold doors lead out onto a patio space, which will provide a lovely indoor outdoor area (once the weather improves!). The adjoining playroom provides space for the owner’s two children to store and play with their toys, in close proximity to the hub of family life.

In addition, the rear of the garage was converted into a very practical utility space, and the existing overhanging roof to the front of the property was infilled to regain some of the converted garage space, and to provide additional space in the entrance hallway. The owners thoroughly renovated the rest of the property, modernising the staircase handrail and balustrading, ground floor WC, front drive and rear patio and decoration throughout. Using continuous flooring throughout the kitchen/diner, hallway and utility adds to the sense of space and the white painted finish is clean, light and easy to maintain.

Welcome to 2020

Welcome to the first blog post of 2020- I was really pleased to be able to return to this project last week to see the stunning finished result. Roof Lanterns are some of my favourite things to design into an extension, and this project was lucky to benefit from two. The owner wanted to create a rear extension to her existing property, opening up the existing dining space, creating extra kitchen space and taking in more of the beautiful view they benefit from, overlooking the Severn Valley.

The extension was designed with a flat roof and substantial roof lanterns, which pour light into the internal spaces. Corner bifold doors open up an expansive view and in the summer months can be opened up onto a beautifully detailed and installed Indian sandstone patio and steps. The level access threshold helps create a seamless transition between the interior and exterior.

The owner has installed  grey shaker style units, which adjoins the family/dining space, with a peninsula providing a social area for the kitchen. A new spacious utility was added following the partial conversion of the existing garage, which in turn was renovated with a flat roof to provide greater space. The coping stone topped parapet walls have turned a dated and old fashioned garage into a much smarter addition to the building.

 

The owner also wanted to replace an open porch structure with a solid porch, to increase the circulation space for the house. The original layout gave little space to take off coats, shoes and bags, and with a busy family, this was the number one practical desire on the wishlist! A gable roofed porch, open to the eaves, allows space for storage and a bench to take off shoes. The original utility has been beautifully and usefully re-purposed as a boot room to store coats and bags.